Vinkit ja artikkelit

Vinkit ja artikkelit

Lue vinkit sujuvaan arkeen lemmikkisi kanssa.

Kissan sekaruokinta

Voiko kissa syödä vain kuivaruokaa? Kuivaruoka on erinomainen vaihtoehto erityisesti hammasterveydellisistä syistä. Kissan pureskellessa nappuloita mekaaninen hankaus irrottaa plakkia ja ehkäisee hammaskiven muodostumista. Kuivaruoka ei kuitenkaan sisällä juuri lainkaan nestettä ja siksi sen ohella hyvä tarjota laadukasta märkäruokaa tai raakaruokaa.

Geneettisesti kotikissa on aavikkoeläin, jonka elimistö on sopeutunut saamaan tarvittavan nesteen suoraan ruoasta. Kissan janontunne on luontaisesti heikko. Jos kissa ei saa ravinnostaan riittävästi nestettä on uhkana ennemmin tai myöhemmin sairastua virtsatie- ja munuaissairauksiin. Ennaltaehkäisy on tärkeää. 
Raikasta vettä on aina oltava saatavilla, mutta joitain kissoja nähdään vain harvakseltaan juomakupilla tai ne juovat liian vähän – kissat monesti vierastavat seisovaa vettä. Kissan juoma-automaatin virtaava vesi voi houkutella kissaa juomaan enemmän.

Kissan 50/50-ruokintamalli
50/50-mallissa mallissa kissalle tarjotaan puolet päivän ravinnosta raakaruokana ja puolet kuiva- tai märkäruokana. Sekaruokinnan voi toteuttaa myös kuiva- ja märkäruoalla. Kuivaruoan voi käyttää kissan virikkeistämieen ja tarjota ruoka-annokset aktivointilelusta. Nappulat voi myös ripotella vaikkapa kiipeilypuun eri tasoille kissan löydettäväksi.

Kuiva- ja märkäruokinnan yhdistelmän etuja ovat:
- Kissan riittävä nesteensaanti, kun tarjolla on myös märkäruokaa. Riittävä nesteytys ehkäisee tehokkaasti virtsatieongelmia.
- Painonhallinta helpottuu, kun osa kuivaruoasta korvataan märkäruoalla. Märkäruoan kokonaiskalorimäärä on kuivaruokaa matalampi.
- Kuivaruoka edistää hampaiden hyvinvointia. Hyvinvointi lähtee terveestä suusta ja puhtaista hampaista. 
- Maistuvuus paranee yleensä, kun tarjolla on sekä kuiva- että märkäruokaa – näiden vaihtelu pitää kulinaristikissan kiinnostuneena.