Vinkit ja artikkelit

Vinkit ja artikkelit

Lue vinkit sujuvaan arkeen lemmikkisi kanssa.

Koiran laihdutus

Koiratkin ansaitsevat herkkuhetkensä, mutta kohtuudella. Onko koiralle kertynyt ylipainoa? Katso vinkit, joilla koiran laihdutus onnistuu!

Tiesitkö, että joka kolmas koira on ylipainoinen? Koiran ylipaino rasittaa elimistöä ja kilojen mukana voi tulla terveyshaasteita, kuten nivelvaivoja, virtsatieongelmia, diabetesta ja sydänsairauksia. Steriloitujen, kastroitujen ja ikääntyvien koirien painonhallintaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Koiran ylipainoa havainnostaa vertailu: kolme lisäkiloa 15-kiloisella koiralla vastaa 60-kiloisen ihmisen lihomista 12 kiloa! Ylipainoisen koiran eliniänodote on 1-2 vuotta vähemmän kuin normaalipainoisen lajitoverinsa. Laihtumisen myötä koiran terveydentila voi kuitenkin kohentua nopeasti: jo pieni painonpudotus parantaa koiran hyvinvointia. Normaalipainoinen koira jaksaa liikkua ja olla aktiivinen.


Koiran ylipaino ja laihdutus

Jos koiran kylkiluut ovat kadonneet rasvakerroksen alle, on syytä miettiä ruokavaliota ja liikuntatottumuksia uudestaan. Kylkiluut tulisi tuntua kevyesti sivelemällä ja vyötärön erottua ylhäältä katsottuva kapeimpana kohtana.
 
Koiran laihdutuksessa auttaa vähärasvainen koiranruoka. Koiran laihdutusruoka sisältää vähemmän energiaa, mutta erityinen koostumus auttaa pitämään koiran kylläisenä aterioiden välissä ja vähentää siten anovia katseita ruokapöydän vieressä. Useina osina tarjotut päivän kuivaruoka-annokset voi mitata etukäteen purkkiin, niin päivän energiamäärä pysyy suunnitellussa ja koiran palkitsemiseen esim. lenkillä voi käyttää osan koiran ruoka-annoksesta. Pakkauksissa on viitteellinen annosteluohje – annostele koiran light-ruoka koiran ihannepainon, ei nykyisen painon mukaan. Koiran märkäruoka on erinomainen vaihtoehto koiran laihdutukseen, sillä sen kokonaisenergiamäärä on pienempi kuin kuivaruoan. Tarjoa märkäruoka täytettävästä, kumisesta aktivointilelusta, kuivaruoka esim. älypelistä, aktivointimatosta tai ahmisenestokupista: tehtävien ratkaiseminen saa koiran tyytyväiseksi ja kun koira syö hitaammin, pienemmästäkin ruokamäärästä tulee kylläinen olo.  Vaihtele aktivointileluja, niin koiran mielenkiinto säilyy. 

haistelumatto

Jos haluat hemmotella koiraa, leikkikää, ulkoilkaa tai opeta lemmikille vaikkapa uusia temppuja herkkujen antamisen sijaan. Valitse treeniherkuiksi kevyitä nameja, kuten vähärasvainen Naturis kalkkuna. Muista vähentää päivän ruoka-annosta vastaavasti. Jos koira motivoituu light-kuivaruoasta, voit käyttää myös nappuloita palkkiona.

Liikunnan lisääminen auttaa myös koiran laihdutuksessa. Koiran ylipaino rasittaa niveliä ja parasta liikuntaa ovat mm. hillityt metsälenkit, tasainen ravaaminen pehmeäpohjaisessa maastossa ja uiminen. Talutus- ja juoksuvyö jättää kädet vapaaksi. Tarkista myös koiran valjaat tai panta: hyvillä varusteilla ulos on mukavampi lähteä ja liikkuminen ergonomista. Pakkanen tai sadesää ei ole syy linnoittautua sohvannurkkaan - koiran vaatteet tekevät liikkumisesta mukavaa myös koiranilmalla. Koira arvostaa yhdessä vietettyä aikaa ja kun paino alkaa pudota, koiran askel alkaa nousta kevyemmin ja se jaksaa pidempiä lenkkejä. Seuraa painonpudotusta punnitsemalla koira säännöllisesti, pidä kirjaa painosta ja iloitkaa pienistäkin onnistumisista! Mm. Peten Koiratarvikkeen myymälöissä voit käyttää koiran vaakaa.