Vinkit ja artikkelit

Vinkit ja artikkelit

Lue vinkit sujuvaan arkeen lemmikkisi kanssa.

Koiran hampaiden hoito

Koiran hampaiden hoito kotona kannattaa, sillä suun terveys vaikuttaa koiran hyvinvointiin ja elämänlaatuun. Päivittäinen koiran hampaiden harjaus on hyvä tapa ehkäistä plakki ja koiran hammaskivi sekä niiden myötä koiran ientulehdus ja hampaan kiinnityskudoksen tulehdus eli parodontiitti. Kotona tehtävän koiran hammashoidon lisäksi on suositeltavaa käyttää koira keskimäärin vuosittain eläinlääkärin hammastarkastuksessa.

Eläinlääkäri Heljä Laukkanen kertoo, että plakki koostuu ruoan jäämistä, bakteereista ja niiden tuottamista aineista. Koiran hammaskivi muodostuu, kun plakkia jää hampaan pintaan ja joutuu kosketuksiin syljen kanssa. Kertynyt hammaskivi edistää edelleen plakin kertymistä. Tämä prosessi on nopea, plakki voi muuttua hammaskiveksi 48 tunnissa! Tämän vuoksi on tärkeää, että koiran hampaat pestään päivittäin, erityisesti hampaiden ulkopinnat, johon plakkia kertyy eniten. Plakin sisältämät bakteerit aiheuttavat ienkudokseen ja hampaiden kiinnityskudokseen tulehdustilan, joka pitkään jatkuessaan voi aiheuttaa pysyvää vahinkoa hampaiden kiinnitykselle. Tuolloin koiran hampaat voivat alkaa heilumaan tai jopa irtoavat.

- On koiralle kivuliasta, jos suussa on vakava tulehdustila tai koiran hammas heiluu. Sen lisäksi suun tulehtuneesta kudoksesta voi kulkeutua bakteereja ja haitallisia, tulehdustilaa edistäviä aineita myös koiran verenkiertoon. Verenkierrosta nämä kulkeutuvat muualle elimistöön ja voivat aiheuttaa ongelmia etenkin sydämessä, maksassa tai munuaisissa, Heljä Laukkanen jatkaa.

Koirien hampaiden hoito kannattaa aloittaa jo pentuna, jotta koira tottuu hampaidenpesuun. Koiran hampaat vaihtuvat 3-7 kuukauden iässä 28 maitohampaasta 42 pysyvään hampaaseen. Niistä kannattaa pitää huolta! Säännöllinen koiran hampaiden pesu auttaa myös huomaamaan aikaisessa vaiheessa esim. murtuneen hampaan ja näet suun yleiskunnon. Terve suu ei haise juurikaan: koiran pahanhajuinen hengitys kertoo suun epäpuhtauksista ja mahdollisista hammasongelmista.

Ennen hampaiden harjaamista tarkista, että koiran hampaat ovat siistit ja ehjät, ikenet tasaväriset eikä suussa ole haavaumia. Hampaiden harjaus voi aiheuttaa kipua koiralle, jos suussa on voimakas koiran ientulehdus tai heiluvia hampaita. Mikäli huomaat jotakin seuraavista, vie koira ensin eläinlääkäriin hammastarkastukseen:

  • Aikuisen koiran hammas heiluu tai koiran hammas irtosi. Esim. parodontiitti tai trauma voivat saada hampaan liikkumaan tai jopa irtoamaan.
  • Hammas on murtunut tai haljennut. Murtumia voi tulla esim. aitojen luiden syömisestä erityisesti takahampaisiin.
  • Hampaissa on runsaasti keltaista tai ruskeaa – usein syynä on koiran hammaskivi. Värimuutokset näkyvät ensimmäiseksi ienrajassa.

Koiran hampaiden pesu

Koiran hampaiden puhdistus on hyvä aloittaa vähän kerrallaan ja palkita koiraa, kun se pysyy rauhallisena. Päivittäinen koiran hampaiden harjaus voi kuulostaa työläältä, mutta kun sekä sinä että koirasi totutte rutiiniin, homma käy nopeasti! Päivittäisellä koiran hampaiden pesulla voit yleensä pidentää eläinlääkärillä tehtävien hammashoitojen tarvetta.

Koiran tulee pitää hampaiden pesua kannattavana, jotta harjaus sujuu mukavasti. Tarvitset koiran suuhun sopivan kokoisen hammasharjan tai sormiharjan sekä koiran hammastahnaa ja makupaloja. Ihmisten hammastahnaa ei tule käyttää, sillä se ärsyttää koiran vatsaa ja xylitol on myös myrkyllistä koiralle. Koiran hammastahna maistuu useimmista koirista hyvältä ja auttaa siten hampaiden pesua.

1. Esittele hammasharja koiralle
2. Palkitse harjoittelu
3. Harjaa hampaiden ulkopintoja
4. Pese myös sisä- ja purupinnat

Laita koiran hammastahnaa reilusti hammasharjaan ja palkitse koiraa, kun näytät sille hammasharjaa. Kehu ja palkitse erityisesti, jos koira haluaa itse tutkia hammasharjaa tai lipaista hammastahnaa. Hoitovälineisiin yhdistetään näin positiivinen mielleyhtymä, jotta hammasharjan näkeminen ei aiheuta koirassa huolestumista.

Totuta koiraa kuonon koskemiseen, huulien nostamiseen, suun avaamiseen ja hampaisiin koskemiseen kehumalla ja palkitsemalla lyhyestä kosketuksesta. Kun koira pysyy rentona, lisää hieman kestoa. Harjoitelkaa muutamia minuutteja kerrallaan ja lopeta, kun koira on rauhallinen.

Seuraavaksi kosketa hyvänmakuisella hammastahnalla varustetulla hammasharjalla kulmahampaita ja etene poskihampaiden ulkopintoihin. Palkitse koiraa edelleen herkuilla, kun se pysyy rauhallisena. Kun ulkopintojen harjaaminen sujuu hyvin, voit avata koiran suuta ja edetä pikkuhiljaa harjaamaan sisä- ja purupintoja. Tärkeintä on harjata poskihampaiden ulkopinnat, sillä niihin kertyy eniten plakkia. Jos koira alkaa jännittää jossakin kohtaa, palaa edelliseen vaiheeseen. Mitä pienempiin osiin pilkot eri vaiheet ja palkitset niitä, sitä nopeammin koiran hampaiden pesu edistyy ja koira pitää asiaa kannattavana. Toistuvien hoitotoimenpiteiden opetteluun kannattaa käyttää hieman aikaa, niin ne sujuvat jatkossakin ilman stressiä.

Kultainennoutaja

Koiran hammaskiven poisto


Säännöllinen koiran hampaiden harjaus ei poista tarvetta eläinlääkärin hammastarkastuksiin. Vaikka hampaat näyttävät puhtailta, koiran hammaskiveä voi kertyä ikenien alle, mihin hammasharja ei ulotu. Koiran hammaskiven poisto tehdään nukutuksessa eläinlääkärillä. Samalla suun ja hampaiden kunto saadaan tarkastettua perusteellisesti, ja eläinlääkäri voi arvioida, tarvitaanko lisätoimenpiteitä suun hoitamiseksi.  Eläinlääkärin hoitamien hampaiden puhtautta kannattaa ylläpitää kotona, ja se on erityisen tärkeää, jos koiralla on todettu parodontiittia. Koiran hampaiden kunto vaikuttaa tarvittavien eläinlääkärikäyntien tiheyteen.


Koirien hampaiden hoito monin keinoin


Koiran hampaiden harjaus on tehokkain apu plakin kertymisen ehkäisyyn, mutta sen rinnalla voi käyttää muitakin keinoja. Plaque Off on ruokaan sekoitettava luonnontuote, joka muuttaa syljen koostumusta, ehkäisee plakin ja hammaskiven muodostumista sekä vähentää suun bakteeripitoisuutta ja on avuksi, jos koiran hengitys haisee. Se myös kuohkeuttaa jo muodostunutta hammaskiveä helpommin poistettavaksi. 

Petguide suu -maitohappobakteeriseos ehkäisee koiran ientulehdusta, poistaa koiran pahanhajuista hengitystä ja ylläpitää suun terveyttä hyödyllisillä bakteereilla, jotka kiinnittyvät limakalvoille ja syrjäyttävät elintilaa haitallisilta bakteereilta.

Koirille mieluista hampaiden hoitoa on puruluiden pureskelu – mekaaninen hankaus poistaa plakkia hampaista. Esimerkiksi Aptus Bucadog -purupalat ovat entsymaattisia ja suositeltavia erityisesti hammaskiven poiston jälkeen. Ne on kehitetty tukemaan suun terveyttä vähentämällä plakin muodostumista ja ylläpitämällä bakteeritasapainoa.

Juomaveteen lisättävä Avital Avident Oral -jauhe vähentää testatusti plakin ja hammaskiven muodostumista muuttamalla syljen koostumusta ja vahvistamalla suun vastustuskykyä. Juomavedessä vaikuttavat aineet pääsevät joka puolelle suuta.

Useita koiran kuivaruokia on myös kehitetty tukemaan suun ja hampaiden hyvinvointia. Canagan Dental sisältää Plaque Off -merileväjauhetta ja Eukanuba-kuivaruoissa aikuisille ja senioreille on natriumheksafosfaattia, jonka on kliinisesti todistettu vähentävän plakkia jopa 80 % 28 päivän aikana. Nutrima Health Dental sisältää näitä molempia vaikuttavia ainesosia. Pienille koirille suunniteltu Royal Canin Dental Care Mini ennaltaehkäisee todistetusti jopa 69 % koiran hammaskivestä ja vähentää plakin kertymistä.

Eläinlääkäri Heljä Laukkanen kertoo, että koiran hampaiden hoito riippuu todella paljon koirasta. - Eri yksilöille ja tilanteisiin sopii eri jutut. Esim. Dentastix toimii joillekin koirille hyvin. Yleisesti voisi sanoa ohjeeksi, että koiran hampaiden ulkopintojen päivittäinen harjaus, hampaiden säännöllinen tarkastus kotona takahampaita unohtamatta ja hammashoidot eläinlääkärillä ohjeistetusti. Dentastixit ja ravintolisät yms. hyvä lisä koiran hampaiden hoitoon.


Outoa käytöstä? Tarkista koiran hampaat


Moni asia tai sairaus voi olla syynä, jos koiran käyttäytyminen muuttuu äkillisesti, mutta kannattaa kurkata myös suuhun. Monet hammasongelmat huomataan vahingossa – siksi hampaiden tarkastelu säännöllisenä hoitotoimena kannattaa. Muista koiran hampaat myös leikeissä: tennispallojen pureskelu ja kantaminen sekä kuolasta kostuneet, hiekkaiset lelut altistavat hampaita kulumiselle. Myös kivien kanniskelu on haitallista hampaille. Syytä voi etsiä myös suusta, jos 

  • koira lakkaa kiinnostumasta taisteluleikeistä tai on äkillisesti haluton kantamaan esineitä tai leluja.
  • koira hankaa suupieliä tassulla tai kuolaa
  • koira on vaisu 
  • koira muuttuu ruokahaluttomaksi eikä halua pureskella puruluita.

- On kuitenkin hyvä muistaa, että moni koira syö täysin normaalin näköisesti, vaikka suu olisi hyvinkin huonossa kunnossa, eläinlääkäri muistuttaa.


Koiran hammaskiven ehkäisy


Voiko hyvällä ennaltaehkäisyllä välttää eläinlääkärissä tehtävä koiran hammaskiven poisto? - Usein ainakin harventaa, jos ei nyt ihan kokonaan välttää. Toki koiran hammasterveyteen vaikuttaa moni muukin tekijä. Esim. pikkukoirilla ja tietyillä roduilla on keskimäärin enemmän hammasongelmia, jolloin puhdistuksia voidaan tarvita säännöllisesti, vaikka kotona hampaita hyvin hoidettaisiinkin, eläinlääkäri Heljä Laukkanen kertoo. - Vastaanotolla käy kyllä hyvin usein niin, että kun koiralla havaitsee keskivertoa selvästi siistimmät ja terveemmät hampaat ja suun, niin omistaja kertoo harjaavansa hampaita.