Vinkit ja artikkelit

Vinkit ja artikkelit

Lue vinkit sujuvaan arkeen lemmikkisi kanssa.

Koiran silmätulehdus

Mikä avuksi, kun koiran silmä rähmii? Satunnainen rähmä silmänurkassa ei vielä aiheuta syytä huoleen, mutta jatkuvan silmien ärtymisen, punoituksen ja rähmimisen syynä voi olla koiran silmätulehdus, joka usein vaatii käyntiä eläinlääkärillä. Koiran silmätulehduksen oireet ovat silmän punoitus ja paksun eritteen rähmiminen. Koira usein myös siristelee kipeää silmää ja siinä voi olla valonarkuutta, vilkkuluomi voi näkyä tavallista enemmän ja silmät sidekalvot ovat turvonneet.

Useimmiten koiran silmätulehdus johtuu ulkoisesta ärsytyksestä eikä se ole tarttuvaa. Harvinaisemman tarttuvan koiran silmätulehduksen taustalla voi olla esim. herpesvirus, joka levittää myös kennelyskää. Koiran silmätulehduksen hoitona on koiran silmien huuhtelu ja tarvittaessa eläinlääkärin määräämät antibioottisilmätipat. Koiran silmätulehduksen kotihoito saattaa lievissä tapauksissa riittää, jos koira ei siristele silmiä eikä hankaa niitä. Kotihoitona koiran silmiä huuhdellaan silmähuuhteella ja lisänä voi käyttää silmien kostustustippoja. Mikäli koiran silmätulehdus ei helpotu muutamassa päivässä, on syytä olla yhteydessä eläinlääkäriin.

Koiran silmäsairaus on hyvä ottaa vakavasti, sillä hoitamattomana pieni vaiva voi pahentua. Esimerkiksi vierasesineitä tai sarveiskalvohaavoja ei ole aina mahdollista nähdä ilman eläinlääkärin välineitä. 

Vie koira mahdollisimman pian eläinlääkäriin, jos

 • silmien ärtymisessä on selkeä puoliero
 • koiran silmä rähmii vihreää tai kellertävää eritettä
 • vaiva on alkanut äkillisesti
 • koira hankaa silmää tassulla toistuvasti
 • koira siristelee ja silmässä on valonarkuutta
 • koiran silmä punoittaa kovasti tai on sumea
 • koiran silmä on turvonnut.

sheltti

Koiran silmät vuotaa


Koiran silmät voivat ärtyä monesta syystä. Keväällä siitepöly ja katupöly voivat saada koiran silmät rähmimään, samoin esimerkiksi pölyävän hiekan kaivaminen tai hiekalla juokseminen voi saada pölyä päätymään silmiin. Silmät kannattaa huuhdella silmähuuhteella tai apteekista saatavalla keittosuolaliuoksella ruiskun avulla tarvittaessa, erityisesti ulkoilun jälkeen ja ennen nukkumaanmenoa. Silmien ympärillä olevat epäpuhtaudet voi pyyhkiä silmäpuhdisteeseen kastetulla pumpulilla. Silmänympärykset kannattaa pitää puhtaana, silmä rähmä on hyvä kasvualusta bakteereille.


Koiran silmien puhdistus

 • Pese kädet.
 • Jos toinen silmä rähmii, puhdista ensin terve silmä.
 • Laita silmäpuhdistetta pumpuliin ja pyyhi koiran silmänympärykset ulkoreunasta sisäkulmaan.
 • Jos silmien pinnalla on epäpuhtauksia, huuhtele silmät silmähuuhteella. Voit tukea toisella kädellä kuonoa yläviistoon. Toista käsittelyä, kunnes kaikki rähmä on huuhtoutunut silmästä.
 • Kun silmät ovat puhtaat, annostele mahdollisesti eläinlääkärin määräämät silmätipat. Älä kosketa silmää tippapullon kärjellä.

Silmien ärtymisen taustalla voivat olla myös rakenteelliset syyt, kuten ahtaat tai puutteellisesti kehittyneet kyynelkanavat tai ylimääräinen ripsi, joka hankaa silmää. Koiralla voi olla myös kuivat silmät tai kyynelneste on liian vetistä, jolloin se valuu silmistä. AIKA-silmien kostutustippa on avuksi koiran kuivasilmäisyyteen ja vähentää silmien ärsytystä siitepölyaikana. Eläinlääkäri voi tarkistaa, onko silmien vuotamiselle hoitoa vaativa syy. Roduilla, joilla on pitkät naamakarvat, kannattaa tarkistaa, osuvatko karvat jatkuvasti silmiin ärsyttäen sarveiskalvoa. Karvat voi tarvittaessa kietaista poninhännälle tai leikata.

maltankoirat

Koiran silmät vuotaa ruskeaa

Koiran silmävuoto voi värjätä turkkia silmien alla ruskeanpunaiseksi ja näyttää siltä, että koiran silmät vuotaa ruskeaa. Kyynelneste pinttyy helposti turkkiin ja tämä näkyy erityisesti vaaleassa turkissa. Esim. Topline Tear Stan Remover tai Bio-Groom kasvojen puhdistusvaahto auttaa puhdistamaan ruskeat värjäytymät silmien alta ja säännöllisesti käytettynä se ehkäisee uusien pinttymien muodostumista.

Kun koiran silmät rähmii, ruokinta voi olla myös syynä, mikäli koiralla on ruoka-aineallergiaan tai yliherkkyyteen viittaavia oireita, kuten ihon kutinaa, suolistovaivoja tai hilseilyä. Koiran eliminaatiodieetti auttaa selvittämään mahdolliset koiran allergiat. Joskus värjäytymät katoavat ruokintamuutoksella, kokemukset vaihtelevat yksilöllisesti: syyksi on mietitty lievän yliherkkyyden helpottamista, ruoan alhaista kupari- ja rautapitoisuutta, ihon tai suoliston mikrobiflooran muuttumista ja muuttunutta kyynelnesteen koostumusta. Yksiselitteistä ratkaisua silmänalusten värjäytymiin ei vielä ole.