Vinkit ja artikkelit

Vinkit ja artikkelit

Lue vinkit sujuvaan arkeen lemmikkisi kanssa.

Koiranpennun rokotus

Kun koiranpentu saapuu kotiin, on hyvä olla selvillä, mitkä rokotukset koiranpentu tarvitsee ja milloin koiranpentu rokotetaan.

Kaikki koirat on tärkeä rokottaa terveyden ylläpitämiseksi sekä tautien leviämisen ehkäisemiseksi. Taudit, joita vastaan rokotetaan, ovat vakavia ja aiheuttavat turhaa kärsimystä, mikäli rokotuksista ei huolehdita. Monet rokotuksin ehkäistävät taudit voivat olla kaikkein kohtalokkaimpia juuri pennuille ja siksi koiranpennun rokotus on hyvä aloittaa riittävän varhain.

Koiranpennun varhaisrokote

Koiranpennun ensimmäiset rokotukset voidaan antaa aikaisintaan kuuden viikon iässä. 6–9 viikon iässä annettava varhaisrokotus ei ole pakollinen. Tavallisesti koiranpennun rokotusohjelma aloitetaan 12 viikon ikäiselle pennulle ja jatketaan alla olevan rokotusohjelman mukaan.

Koiran rokotusohjelma

Rokote

12 viikon ikäinen pentu

16 viikon ikäinen pentu

1-vuotias koira

Aikuisen koiran tehosterokotteet

Nelosrokote:

Penikkatauti, kennelyskä (parainfulenssa) tarttuva maksatulehdus ja parvovirus

x

x

x

3 vuoden välein (kennelyskä vuoden välein)

Rabies

 

x

x

3 vuoden välein

Vain terve ja sisäloisista vapaa koira voidaan rokottaa. Tutkituta koiran sisäloistilanne tai madota koiranpentu noin 1–2 viikkoa ennen jokaista rokotuskäyntiä.

Pennun ensimmäinen rokotus eli nelosrokote suojaa penikkataudilta, kennelyskältä eli parainfluenssalta, tarttuvalta maksatulehdukselta sekä parvovirukselta. Toinen koiranpennun rokotus on neljän viikon päästä ensimmäisestä rokotuksesta, jolloin pentu saa nelosrokotteen tehosterokotteen ja rabies-rokotteen.

Kahden pakollisen koiranpennun rokotuskäynnin jälkeen seuraava käynti on vasta vuoden iässä, jolloin rokotteet vahvistetaan vielä kerran. Tämän jälkeen rokotussuojaa ylläpidetään tehosterokotuksin kolmen vuoden välein.

Kennelyskää vastaan rokotetaan vuoden välein. Kennelyskärokote ei ole pakollinen, mutta sitä suositellaan käytettäväksi kenneleissä sekä usein koiratapahtumissa käyville koirille.

Suositellaan, että narttu rokotetaan ennen astutusta. Eri rokotteita ei suositella annettaviksi yhtä aikaa. Eläviä viruksia sisältävien rokotteiden antoväliksi neuvotaan 3–4 viikkoa. Rokotusvälin on oltava kuitenkin vähintään kaksi viikkoa. Eläviä viruksia sisältäviä rokotteita ei suositella tiineille emoille tai niille koirille, joilla on heikentynyt immuunivaste. 

Rokotuksen varoaika ja pennun sosiaalistaminen

Rokotetun emon maidosta saadut vasta-aineet suojaavat pentua 12 viikon ikään saakka. Pennun sosiaalistamisen ja ympäristökoulutuksen voi aloittaa jo nuoresta pitäen.

Koiranpennun kanssa kannattaa välttää vieraiden koirien tapaamista, kunnes kummatkin rokotukset on annettu ja varoaika ylitetty. Rokotukset eivät suojaa heti, vaan koiran elimistö muodostaa 2–3 viikossa vasta-aineita taudinaiheuttajia vastaan. Rokotukset tulee olla voimassa, että koira voi osallistua koiratapahtumiin, näyttelyihin, kisoihin ja kokeisiin.

Koiranpennun rokotuksen hinta

Rokotuskäynnin hinnoissa voi olla eroja, joten niitä kannattaa vertailla etukäteen ja selvittää mitä eläinlääkärikäynti pitää sisällään.

Peten Koiratarvikkeen eläinlääkärin vastaanotolla koiranpennun rokotuskäynnillä eläinlääkäri tutustuu koiranpentuun ja tekee yleistutkimuksen. Eläinlääkäri huolehtii, että ensimmäiset eläinlääkärikäynnit jäävät koiran mieleen mukavana kokemuksena.
Varaa koiranpennun rokotusaika.