Vinkit ja artikkelit

Vinkit ja artikkelit

Lue vinkit sujuvaan arkeen lemmikkisi kanssa.

Milloin kissan laihdutus on tarpeen?

Kissan painonnousuun kannattaa reagoida ajoissa: jo 250 g on keskikokoiselle kissalle suuri painonnousu. Normaalipainon ylläpito on helpompaa kuin kissan painon pudottaminen, sillä painoa tulee pudottaa hitaasti, 1–1,5 % painosta viikossa. Liian nopea (yli 2 % viikossa) painonpudotus voi olla riski kissan terveydelle. Kissa ei myöskään kestä paastottamista. Kissa on ylipainoinen, kun ihannepaino ylittyy 20 %:lla. Punnitsemisen lisäksi kissan painon seuraamisessa toimii näppituntuma: kylkiluiden tulisi tuntua sormiin helposti.

Vinkkejä kissan laihdutukseen

  • Lisää liikuntaa. Kun kissa kaipaa huomiota, leiki sen kanssa. Jo 10 minuuttia päivässä auttaa painonpudotuksessa. Esim. kissanonki tai huiska voi saada kissan liikkeelle! 
  • Anna kissan työskennellä ruokana eteen, se on hyväksi myös kissan henkiselle terveydelle. Laita kuivaruokaa kissan aktivointipeliin tai vaikkapa kiipeilypuun eri tasoille.
  • Suuri kiipeilypuu tarjoaa kissalle mahdollisuuden kiipeilyyn, raapimiseen ja leikkimiseen lajityypillisellä tavalla.
  • Huolehdi, että kissa juo riittävästi, sillä kissalla on luontaisesti huono janontunne. Juominen vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja lisää kylläisyyden tunnetta. Liian vähäinen juominen myös altistaa kissan virtsatiesairauksille. Laita useita vesikuppeja tarjolle tai kokeile kissan vesiautomaattia, jonka virtaava vesi houkuttelee kissaa juomaan.
  • Tarjoa kissalle märkäruokaa kuivaruoan ohessa. Se sisältää vähemmän kaloreita kuivaruokaan verrattuna ja sisältää myös kissan tarvitsemaa nestettä maistuvassa muodossa.
  • Pudota kissan saamaa kokonaiskalorimäärää, älä tingi laadukkaasta proteiinista. Kokonaiskalorimäärän tulisi olla noin 60-75 % ihannepainon kaloritarpeesta. Light-kissanruoat sisältävät vähän kaloreita, mutta ylläpitävät kylläisyyttä.
  • Vältä herkkujen tarjoamista ja pyri pitämään kissan energiansaanti tavoitellussa noin kahden viikon aikavälillä. Yhden päivän lipsuminen ei siis haittaa, kunhan kokonaisuus pysyy suunnitellussa.