Vinkit ja artikkelit

Vinkit ja artikkelit

Lue vinkit sujuvaan arkeen lemmikkisi kanssa.

Milloin koira kannattaa pukea?

Koiran pukeminen talvella on tarpeellista: ohutturkkinen tai pohjavillaton koira palelee ilman ulkovaatteita siinä missä ihminenkin. Jos siis itse tarvitset takin, ohutturkkinen koirakin tulee pukea. 

Takki tarpeen mukaan

Koiran vilun tunnistaa hytisemisestä, köyrystä selän asennosta, tassujen nostelusta, jalkojen väliin vedetystä hännästä, päänmyötäisistä korvista ja surkeasta ilmeestä. Kehon lämpötilan säätely on yksilöllistä ja myös liikkuminen tuottaa lämpöä, joten lenkkivauhdillakin on merkitystä paleluun. Talvella autossa odotteluun koira tarvitsee lämpimämmän takin kuin reippaalle lenkille. Erityisesti pienet koirat, pohjavillattomat, karvattomat ja seniorikoirat ja pennut palelevat helpoiten ja tarvitsevat lämpimän koiran toppatakin. Paksuturkkisemmille roduille riittää ohuempikin ns. kuoritakki. Pitkäturkkisilla koirilla hyvä valinta talviulkoiluun on koiran haalari, joka suojaa karvoihin tarttuvilta lumipaakuilta ja tekee siten ulkoilusta mukavampaa. Erityisen viluista koiraa auttaa kerrospukeutuminen: talvitakin tai -haalarin alle voi pukea paidan tai neuleen. Koiran takki lisää myös näkyvyyttä, sillä useissa takeissa on heijastimet, jotka saavat myös koiran näkymään ajovaloissa pimeän aikaan. Peten laajasta valikoimasta löydät erilaisia takkeja eri kokoisille ja mallisille koirille joka säälle. Paksut talvitakit sekä lämpöä heijastavat toppatakit sopivat koville pakkasille, kevyemmät mutta lämmittävät ja vettäpitävät välikausitakit ovat käytännöllisiä Suomen sääolosuhteissa, kevyet koiran sadetakit pitävät turkin kuivana ja viileällä paita tai neule lämmittää. Koiran haalarit sekä pakkasille että kurakeleille suojaavat kokonaisvaltaisesti.


Feel Active Haga ja tossut villakoiralle

 

 

Koiran takin koon valinta

Koiran vaatteissa ilmoitettu mitta tarkoittaa selän pituutta: mittaa koirasi selän pituus kaulapannan kohdalta hännän tyveen. Takit on yleisesti mitoitettu sopimaan niin uroksille kuin nartuille, mutta koirat ovat yksilöitä – jos takki ei ole sopiva, voit palauttaa sen veloituksetta. Muita huomioitavia seikkoja ovat mm. koirasi etujalkojen välinen leveys – kapearintaisille sopii kapea rintakappale. Turkkikoirilla jalkalenkitön takki voi olla jalkalenkillistä parempi vaihtoehto ja vaatteisiin tottumaton koira voi hyväksyä kahisemattoman koiran fleecetakin, softshelltakin tai neuleen parhaiten. Huomioi myös, miten koira kantaa häntäänsä: pitkälle laskeutuva takahelma sopii matalalle hännänkiinnitykselle, korkea häntä tarvitsee lyhyemmän takahelman tai esim. häntäaukon.

Koiran pukeminen on myös lihashuoltoa

Lämpö suojelee lihaksia. Autossa odotteluun kylmällä säällä koiralla on hyvä olla talvitakin lisäksi alusta, joka heijastaa koiran kehonlämpöä takaisin ja auttaa pitämään koiran lämpimänä. Takin ja lämpimän alustan lisäksi koira tarvitsee myös huolellisen lämmittelyn ennen esim. agilitytreenejä tai koirakavereiden kanssa leikkimistä. Leikin päästessä vauhtiin takin voi ottaa pois – näin se säilyy myös ehjänä – ja pukea taas päälle leikkituokion päätteeksi. Takki kannattaa pukea koiralle treenien tauoilla sekä kotimatkalla, niin lihakset eivät pääse jäähtymään rasituksen jälkeen liian nopeasti. Liian nopea jäähtyminen voi aiheuttaa lihaskramppeja ja heikentää palautumista. Erityisesti tuulisella, kostealla ja kylmällä säällä lihakset on hyvä suojata takilla.

Non-Stop Glacier

Koiran tossut estävät lumipaakkuja ja suojaavat anturoita

Koiran tassut ovat ulkoillessa jatkuvasti kosketuksissa kylmän maanpinnan kanssa, tassujen kautta haihtuu suuri osa koiran kehonlämmöstä. Koira kertoo palelevista tassuista nostelemalla niitä yksitellen. Koiran tossut auttavat pitämään tassut lämpimänä, suojaavat tiesuolalta, soralta ja anturoiden pakkashalkeamilta. Tossut ehkäisevät myös lumipaakkujen kertymistä tassukarvoihin, jolloin lenkki sujuu mukavammin. 

Ruffwear-tossut

  • Valitse koiran takki sääolosuhteiden ja koiran yksilöllisten ominaisuuksien mukaan.
  • Pienet koirat, pohjavillattomat, karvattomat ja seniorikoirat ja pennut palelevat helpoiten.
  • Pohvavillattomat ja ohutturkkiset koirat tarvitsevat takin jo parin asteen pakkasilla.
  • Liikkuminen tuottaa lämpöä: kylmällä säällä autossa odotteluun tarvitaan paksumpi takki kuin reippaalle lenkille.
  • Takki suojaa turkkia kastumiselta ja likaantumiselta, jolloin myös koti pysyy siistimpänä.
  • Pitkäturkkisella koiralla haalari ehkäisee lumipaakkujen tarttumista karvoihin ja kurakelillä sadehaalari pitää pitkän turkin parhaiten puhtaana.
  • Lämmittävä koiran takki on myös lihashuoltoa ja kylmällä kelillä tarpeen ennen ja jälkeen treenien.
  • Koiran tossut lämmittävät pakkasella, ehkäisevät lumipaakkuja tassuissa, suojaavat tiesuolalta, soralta ja anturoiden pakkashalkeamilta.