Vinkit ja artikkelit

Vinkit ja artikkelit

Lue vinkit sujuvaan arkeen lemmikkisi kanssa.

Mitä on matatabi?

Matatabi eli mantsurianlaikkuköynnös (eng. silvervine) on kissoja villitsevä, myrkytön idän ihmekasvi, joka kasvaa villinä Kiinan ja Japanin vuoristoalueilla. Matatabi tunnetaan sen stressiä lievittävistä ja verenpainetta laskevista ominaisuuksistaan ja sitä on käytetty perinteisessä lääketieteessä, ruoanlaitossa ja kosmetiikassa.
 

Miten kissa reagoi matatabiin?


Matatabi ei ole sukua huulikukkakasveihin kuuluvalle kissanmintulle ja monet niistäkin kissoista pitävät matatabista, jotka eivät regoi kissanminttuun. Matatabi on jopa tehokkaampaa kuin kissanminttu: tuoksu on kissasta vastustamatonta ja se stimuloi kissan aisteja. Matatabin vaikutus kestää yleensä 5-30 minuuttia, jolloin kissa voi olla euforisessa tilassa ja kieriä, olla leikkisä ja aktiivinen. Kissa saattaa puskea matatabijauhetta sisältäviä leluja tai kasvista pilkottuja matatabitikkuja. Se voi myös kuolata, nuolla tikkuja sekä innostua pureskelemaan niitä voimistaakseen matatabitikun vaikutusta. Tikun pureskelu on hyväksi kissan hampaille, sillä se puhdistaa hampaita plakista. Matatabitikut kestävät käytössä pitkään ja niiden tuoksun saa esiin kuorimalla niitä hiukan, jos vaikutus on päässyt hälvenemään. Toisin kuin kissanminttu, matatabi sisältää kahta kissaa stimuloivaa ainesosaa, aktinidiiniä sekä dihydroactinidiolidea. Kissanmintussa vaikuttava aine on nepetalaktoni.

Matatabi ei vaikuta kissaan haitallisesti, vaan sillä on useita hyviä terveysvaikutuksia, minkä vuoksi ihmiset ovat käyttäneet sitä jo pitkään. Matatabissa on runsaasti vitamiineja ja mineraaleja, joten matatabin käyttö kissalla on pelkästään terveellistä ja hauskaa! Katso valikoimamme matatabilelut.