Vinkit ja artikkelit

Vinkit ja artikkelit

Lue vinkit sujuvaan arkeen lemmikkisi kanssa.

Palkkasanaan tai naksuttimeen ehdollistaminen

Palkkasana tai naksuttimen ääni kertoo koiralle juuri sen hetken, mistä palkinto on tulossa. Ne perustuvat oikea-aikaiseen koiran palkitsemiseen ja halutun käytöksen vahvistamiseen. Oikea ajoitus on edellytys halutun lopputuloksen saamiseksi: sitä saa, mitä vahvistaa. Voit kuvitella naksuttimen äänen kameraksi – sitten vain otat kuvan siitä, mitä haluat koiran tekevän. Naksuttimen käyttäminen oikea-aikaisesti nopeuttaa oppimista ja tekee koirasta aktiivisen, kun se saa itse toimimalla keksiä, mikä käytös tuottaa naksautuksen ja palkinnon.

Naksuttimen eli klikkerin etuna on erottuva ja aina samanlaisena pysyvä ääni. Naksutin on erinomainen apuväline uusien asioiden opettamisessa. Palkkasanan käyttö taas on helpompaa silloin, kun kätesi eivät ole vapaana klikkerin käyttämiselle esimerkiksi koiran kynsiä leikatessa tai kun käsissäsi on jo hihna ja makupaloja. Voit ehdollistaa koiran sekä naksuttimen ääneen että eri palkintoja tarkoittaviin palkkasanoihin yksi kerrallaan. 

Valitse palkkasanaksi lyhyt sana, mitä et käytä muuten (esimerkiksi jes tai zip). Valitsemasi makupalaa tarkoittava sana ehdollisestaan koiralle samalla tavalla kuin naksuttimen ääneen: sano valitsemasi kehusana tai naksuta ja samaan aikaan anna makupala. Toistojen myötä koira oppii yhdistämään äänen makupalaan. Kun koira on oppinut asiayhteyden, se tietää herkun olevan tulossa, vaikka palkkasanan tai klikkerin äänen ja vahvisteen välissä olisi muutaman sekunnin viive. Ehdollistaminen käy yleensä muutamissa kymmenissä toistoissa ja voit sen jälkeen käyttää naksutinta tai palkkasanaa vahvistamaan toivottua käytöstä. Katso valikoimamme koiran herkut ja treeninamit >>

naksutinkoulutusta koiralle

Ajoitus koulutuksen perustana

Palkkasanan tai naksuttimen avulla saat yhdistettyä palkitsemisen oikeaan asiaan. Jos esimerkiksi tarkoitus on palkita hetkeä, jolloin koiran kynsiä leikatessa kynsi katkeaa ja annat koiralle makupalan vasta sen jälkeen, kun olet laskenut kynsisakset kädestäsi, koira yhdistää palkinnon tulevan siitä, kun kynsisakset laitetaan pois. Koiralle opetettu palkkasana on tässä avuksi: sano makupalaa tarkoittava sana juuri sillä hetkellä, mitä haluat palkita (kuten kynnen katkeaminen) ja sen jälkeen anna herkku. Ajoitus on koiran opettamisessa oleellista, jotta vahvistat haluamaasi asiaa. Muista, että palkkasanaa tai naksautusta tulee AINA seurata palkinto, johon se on yhdistetty. Jos naksautat väärään aikaan, ole ensi kerralla tarkempi ja palkitse koira, sillä naksua seuraa aina maksu.