Vinkit ja artikkelit

Vinkit ja artikkelit

Lue vinkit sujuvaan arkeen lemmikkisi kanssa.

Punkki koiralla

Punkki koiralla ei ole pelkästään puistattava ulkoloinen: punkki imee verta ja voi samalla levittää kantamiaan tauteja jo muutamassa tunnissa. Nopea punkin irrotus koirasta on siis järkevää.

Punkit kiinnittyvät useimmiten kohtiin, jossa verisuonet ovat lähellä ihoa. Punkki koiran tassussa, päässä, korvien takana, kaulassa, nivusissa, kyynärtaipeissa ja sukuelimissä ovat tyypillisiä paikkoja. Punkkikaudella koira kannattaa tarkistaa punkkien varalta päivittäin, jottei koira kanna mukanaan elävää punkkia sisälle ja mahdollisesti ihmisen iholle.

Punkki

Missä punkkeja on?

Punkit ovat levinneet lähes koko Suomeen aivan pohjoisimpia alueita lukuun ottamatta. Eniten punkkeja tavataan rannikolla ja saaristossa. Punkkien määrä on kasvanut runsaasti ja ne voivat aiheuttaa vaarallisia sairauksia sekä koirille ja ihmisille. Punkkeihin on hyvä varautua lämpötilan noustessa keväällä: punkit tulevat esiin lehtikarikkeen alta talvehtimispaikoistaan, kun maaperän lämpötila nousee 4–5 asteeseen. Punkin elinkaaren vaiheesta, lajista ja kiinnittymisen kestosta riippuen punainen, valkoinen tai harmaa punkki koiralla voivat piileskellä turkissa. Punkkikaudella koiran turkkia kannattaa käydä läpi päivittäin, lyhyestä turkista punkki on helpompi huomata kuin pitkästä ja paksusta turkista. Punkki pysyy kiinnittyneenä ihoon 3–11 päivää imemässä verta. Sen paino voi tänä aikana kasvaa jopa satakertaiseksi. Kuinka nopeasti punkki kasvaa koirassa, riippuu useista tekijöistä, kuten punkin iästä, veren laadusta ja ympäristön lämpötilasta.

Mitä punkin purema koiralla voi aiheuttaa?

Merkittävimpiä punkkien levittämiä sairauksia ovat anaplasmoosi ja Borrelia-bakteerin aiheuttama borrelioosi. Borrelioosi koiralla ilmenee monin tavoin ja punkin pureman oireet voi olla vaikeasti tunnistettavia, sillä moni muukin sairaus voi aiheuttaa vastaavia oireita. Koiralle punkin puremaan ei ilmesty rengasmaista ihottumaa. Punkki koiralla voi aiheuttaa oireita pitkänkin ajan jälkeen: jopa kuukausien mittaisen itämisajan jälkeen borrelioosin oireet koiralla voivat olla mm. raajasta toiseen muuttuva ontuminen, kuume, väsymys, keskushermosto-oireet ja huonovointisuus.

"Borrelioosi ja anaplasmoosi ovat bakteeritauteja, jotka voivat siirtyä koiraan punkista aikaisintaan noin vuorokauden kuluttua kiinnittymisestä. Hoitona näihin sairauksiin on pitkäkestoinen antibioottikuuri. Pikainen hoidon aloittaminen on hoidon onnistumisen kannalta tärkeää", Peten Koiratarvikkeen eläinlääkäri Tiia Lehtinen kertoo.

Tartunta todetaan oireiden ja verinäytteessä näkyvien vasta-aineiden perusteella. Taudin alkuvaiheessa antibioottikuuri ja tarvittaessa kipulääkitys toimii yleensä hyvin, kroonistunutta borrelioosia ei välttämättä saa kokonaan hoidettua, vaan hoitona hillitään oireita: nivelvaivat eivät välttämättä parane kokonaan. Punkin pureman oireet, jotka viittaavat borrelioosiin, tarvitsevat aina eläinlääkärin hoitoa. Koira sairastuu onneksi harvoin vakavasti punkin puremasta. Melko usein patti koiralla punkin puremasta jää joksikin aikaa iholle: puhdista turvonnut alue desinfioivalla aineella ja huolehdi, että koira ei pääse nuolemaan pattia. Yleensä turvotus häviää itsekseen. Tulehtunut punkin purema koiralla voi kuitenkin tarvita eläinlääkärin apua. Jos punkin purema koiralla punoittaa, kuumottaa tai on merkittävästi turvonnut vielä muutaman päivän kuluttua, ole yhteydessä eläinlääkäriin.

Punkki turkissa

Punkin poisto koiralta

  • Punkin poisto koirasta onnistuu näin:
  • Ota esille punkinpoistin. Avaimenperäksi sopivat punkkipihdit kulkevat mukanasi ja ovat siten tarvittaessa helposti saatavilla.
  • Tee jakaus turkkiin punkin pureman ympärille.
  • Liu´uta punkkikoukku punkin alle iholle, punkkikynä päästetään kiristymään punkin ympärille.
  • Nosta punkki napakalla otteella pois ihosta, silmukkamallisia punkkipihtejä voi kiertää puoli kierrosta.
  • Desinfioi punkin purema ja punkkipihdit.
  • Hävitä punkki huolellisesti. Älä päästä elävää punkkia takaisin luontoon, josta se voi tarttua kiinni uudestaan tai veriaterian syöneenä munia liudan lisää punkkeja.

Punkin poisto koiralta

Myrkytön punkkikarkote koiralle on turvallinen vaihtoehto

Myrkyttömät koiran punkkikarkotteet ovat hyvin siedettyjä ja turvallisia käyttää. Myrkyttömät punkkikarkotteet ovat turvallisia myös ympäristölle. Kaikkien punkkikarkotteiden kanssa voi käyttää lisäsuojana punkkihuivia. Repeltec-käsitelty punkkihuivi on hajuton, hypoallergeeninen ja myrkytön punkkisuoja koiralle ja ihmiselle. Repeltec-punkkisuoja on vaaratonta vesistölle ja vesieliöille. Huivi suojaa koiran kaulan aluetta, mihin punkit usein tarttuvat. Repeltec-punkkihuiveissa kankaaseen on kiinnitetty hyönteissuojakäsittely, joka ei heikkene pesussa tai käytössä. Vaikuttavana aineena on tutkittu ja markkinoilla yli 30 vuotta ollut synteettinen aminohappo IR3535®, joka vaikuttaa hyönteisten ja punkkien hajuaistiin. 

Tickless Mini -punkkikarkotin ultraäänellä pitää tieteellisesi todistetusti 94 % punkeista loitolla ultraäänen avulla. Ultraäänellä toimiva punkkikarkote lähettää punkkeja karkottavia ultraääni-impulsseja, joita koira tai ihminen ei kuule, mutta se häiritsee punkkeja ja kirppuja. Tickless MINI -ultraäänipunkkikarkote toimii noin 2,5 metrin toimintasäteellä. Tickless on sopiva punkkikarkote pennullekin.

Punkkilääke koiralle

Eläinlääkärin määräämät punkkikarkotteet ovat yksi vaihtoehto punkeilta suojautumiseen. Koiran punkkilääke tappaa ulkoloiset vaikuttamalla niiden hermostoon, kun ne kiinnittyvät ihoon ja alkavat imeä verta. Puutiaiset halvaantuvat ja kuolevat 12 tunnin kuluessa. Koiran punkkilääkkeen kanssa voi käyttää punkkikarkotteita, kuten ultraäänipunkkikarkotetta ehkäisemään punkkien kiinnittymistä.

"Yleisesti ottaen kokemukseni on, että syötävät purutabletit ovat tehokkaimpia punkkien tappajia. Etenkin runsasturkkiset, paljon uivat ja iho-ongelmaiset voivat hyötyä niistä enemmän kuin valeluliuoksista tai punkkipannoista. Punkkilääkkeissä tappava teho on valmisteesta riippuen 1-3 kuukautta", eläinlääkäri Tiia Lehtinen kertoo.

Varaa aika Lahden, Espoon tai Vantaan Tammiston eläinlääkärille punkkisuojan suunnitteluun. >>