Punkki koiralla

Punkki koiralla ei ole pelkästään puistattava ulkoloinen: punkki imee verta voi samalla levittää kantamiaan tauteja jo muutamassa tunnissa. Nopea punkin irrottaminen koirasta on siis järkevää.

Punkit kiinnittyvät useimmiten kohtiin, jossa verisuonet ovat lähellä ihoa. Punkki koiran tassussa, päässä, korvien takana, kaulassa, nivusissa, kyynärtaipeissa ja sukuelimissä ovat tyypillisiä paikkoja. Punkkikaudella koira kannattaa tarkistaa punkkien varalta päivittäin, jottei koira kanna mukanaan elävää punkkia sisälle ja mahdollisesti ihmisen iholle.
 

Missä punkkeja on?

Punkit ovat levinneet lähes koko Suomeen aivan pohjoisimpia alueita lukuun ottamatta. Eniten punkkeja tavataan rannikolla ja saaristossa. Punkkien määrä on kasvanut runsaasti ja ne voivat aiheuttaa vaarallisia sairauksia sekä koirille ja ihmisille. 
 

Mitä punkin purema koiralla voi aiheuttaa?

Merkittävimpiä punkkien levittämiä sairauksia ovat Borrelia-bakteerin aiheuttama borrelioosi koiralla ja puutiaisaivokuume (TBE) ihmisellä. Borrelioosi koiralla ilmenee monin tavoin ja oireita voi olla vaikea tunnistaa, sillä moni muukin sairaus voi aiheuttaa vastaavia oireita. Punkki koirassa voi aiheuttaa oireita pitkänkin ajan jälkeen: jopa kuukausien mittaisen itämisajan jälkeen borrelioosin oireet koiralla voivat olla mm. ontuminen, kuume, väsymys, keskushermosto-oireet ja huonovointisuus. Tartunta todetaan verikokeella ja hoidetaan antibiooteilla, mutta nivelvaivat eivät välttämättä parane kokonaan.
 

Punkkikarkotteet

Punkkipanta suojaa koiraa punkeilta useita kuukausia. Koiran punkkipanta toimii siten, että sen tehoaineet leviävät ihon ja turkin rasvan välityksellä koko koiraan. Punkkipannan vaikutus alkaa muutaman viikon kuluessa siitä, kun se on asetettu koiran kaulaan. Koiran punkkipantaa pidetään koiralla koko pannan vaikutusajan ajan.

Liuosmuotoinen punkkikarkote on yksi vaihtoehto koiran punkkikarkotteeksi. Koiran lapojen väliin tehdään turkkiin jakaus ja valutetaan kerta-annospipetistä liuos iholle, josta se leviää vähitellen koko koiraan karkottamaan punkkeja. 
Liuos tai punkkipanta koiralle on hyvä laittaa lämpötilan noustessa keväällä: punkit tulevat esiin lehtikarikkeen alta talvehtimispaikoistaan, kun maaperän lämpötila nousee 4–5 asteeseen. Ennen punkkipannan tai liuoksen vaikutusajan alkamista esim. punkkikarkotesuihke on avuksi tarvittaessa.

Mikäli punkkipanta tai liuos aiheuttaa ihottumaa tai muita sivuvaikutuksia, poista punkkipanta ja pese koira shampoolla. Myrkyttömät koiran punkkikarkotteet ovat kuitenkin hyvin siedettyjä ja turvallisia käyttää.
Kotia ja autoa voi myös suojata koiran mukana kulkeutuvilta punkeilta. Sohvalla viihtyvän koiran alustaksi sopii erinomaisesti Insect Shield -viltti. Sen kuituihin on sitoutettu hajuton permetriiniliuos, joka tappaa punkit ja hyönteiset, kun permetriini vaikuttaa niiden hermojärjestelmään. Huomaathan, että permetriinikäsitellyt kankaat eivät sovi kissoille.
 

Myrkytön punkkikarkote koiralle on turvallinen vaihtoehto

Luonnonmukaisia punkkikarkotteita koiralle ovat mm. Symppis-liuokset, -punkkipannat ja -suihkeet. Kaikkien punkkikarkotteiden kanssa voi käyttää lisäsuojana punkkihuivia. Repeltec-käsitelty punkkihuivi on hajuton, hypoallergeeninen ja myrkytön punkkisuoja koiralle ja ihmiselle. Repeltec-punkkisuoja on vaaratonta vesistölle ja vesieliöille. Huivi suojaa koiran kaulan aluetta, mihin punkit usein tarttuvat. Repeltec-punkkihuiveissa kankaaseen on kiinnitetty hyönteissuojakäsittely, joka ei heikkene pesussa tai käytössä. Vaikuttavana aineena on tutkittu ja markkinoilla yli 30 vuotta ollut synteettinen aminohappo IR3535®, joka vaikuttaa hyönteisten ja punkkien hajuaistiin. 

Ultaäänipunkikarkote Tickless Mini pitää tieteellisesi todistetusti 94 % punkeista loitolla ultraäänen avulla. Sekä Tickless että Symppis-punkkikarkotteet ovat sopiva punkkikarkote pennullekin, punkkisuojana lisäksi voi käyttää punkkihuivia. Symppis-punkkipanta sopii yli kolmen kuukauden ikäiselle ja Symppis-liuos yli neljän kuukauden ikäiselle pennulle. 

Symppis-punkkikarkotteissa vaikuttavana aineena on luonnon oma tehoaine geranioli. Se tuoksuu aluksi voimakkaasti, mutta tuoksu hälvenee ajastaan. Geranioli ei ole vaarallista vesieliöille, kuten osa punkkikarkotteista. Symppis-punkkipantaa ei tarvitse poistaa, jos koira ui, mutta teho voi hieman heiketä.

Punkkilääke koiralle

Eläinlääkärin määräämät punkkikarkotteet ovat yksi vaihtoehto punkeilta suojautumiseen. Tablettina annettava punkkilääke koiralle tehoaa noin 2–3 kuukauden ajan eikä teho heikkene, vaikka koira kastuisi. Koiran punkkilääke tappaa ulkoloiset vaikuttamalla niiden hermostoon, kun ne kiinnittyvät ihoon ja alkavat imeä verta. Puutiaiset halvaantuvat ja kuolevat 12 tunnin kuluessa. Koiran punkkilääkkeen kanssa voi käyttää punkkikarkotteita, kuten ultraäänipunkkikarkotetta ehkäisemään punkkien kiinnittymistä. 

Varaa aika Pirkkalan, Lahden, Espoon tai Vantaan Tammiston eläinlääkärille punkkisuojan suunnitteluun. >>
 

Punkin poisto koiralta

  • Punkin irrotus koirasta onnistuu näin:
  • Ota esille punkinpoistin. Avaimenperäksi sopivat punkkipihdit kulkevat mukanasi ja ovat siten tarvittaessa helposti saatavilla.
  • Tee jakaus turkkiin punkin pureman ympärille.
  • Liu´uta punkkikoukku punkin alle iholle, punkkilasso tai punkkikynä päästetään kiristymään punkin ympärille.
  • Nosta punkki napakalla otteella pois ihosta, silmukkamallisia punkkipihtejä voi kiertää puoli kierrosta.
  • Desinfioi punkin purema ja punkkipihdit.
  • Hävitä punkki huolellisesti. Älä päästä elävää punkkia takaisin luontoon, josta se voi tarttua kiinni uudestaan tai veriaterian syöneenä munia liudan lisää punkkeja.

Punkin poisto koiralta