Vinkit ja artikkelit

Vinkit ja artikkelit

Lue vinkit sujuvaan arkeen lemmikkisi kanssa.

Koira ja uusi vuosi

Mitä tehdä, kun koira pelkää ilotulitusta? Uuden vuoden ilotulitteet ovat yleinen koiran äänipelko. Paukkuarka koira voi mm. läähättää, olla levoton, vapista, kuolata ja turvautua ihmiseen. Jotkut koirat yrittävät paeta pauketta esim. saunaan tai sängyn alle. Koiran paukkuarkuus yleensä pahenee iän myötä ja koira voi alkaa pelätä vaimeampiakin ääni, kuten kodinkoneita. Oireita voidaan lievittää mm. feromonituotteilla ja koiraa voi myös vastaehdollistaa vähitellen yhdistämällä äänet mukavaan asiaan: tavoitteena vastaehdollistamisessa on, että äänet itsessään muuttuvat koirasta miellyttäviksi.

Koiraystävällinen uusivuosi

Käytä koirasi pitkällä lenkillä uudenvuodenaattona ennen ilotulituksen alkamista ja seuraavan kerran keskiyön jälkeen, kun pauke on lakannut. Sallittu rakettien ampumisaika on 31.12.–1.1. klo 18–2. Rakettien myynti alkaa 27.12. ja kaikki eivät malta odottaa vuodenvaihteeseen asti – koira kannattaa pitää ulkona kytkettynä 27.12. lähtien, jotta yllättävä pamaus ei saa koiraa karkaamaan. Paukkuarka koira kannattaa kytkeä sekä valjaista että pannasta tai käyttää valjaiden kanssa valjasstopparia. Vaikka koirasi ei välittäisi paukkeesta, älä koskaan ota koiraa mukaan katsomaan raketteja. Koirat eivät nauti melusta ja ruudinhajusta: koira saattaa reagoida hajuun vielä muutama päivä vuodenvaihteen jälkeen. Pantaan tai valjaisiin kannattaa laittaa oma puhelinnumero kaiken varalta, jos koira pääsee karkaamaan. Koiraystävällinen uusivuosi olisi ideaalisti paikassa, johon pauke ei kuulu. Jos on mahdollista viettää vuodenvaihde vaikkapa rauhallisella mökillä, tilaisuus kannattaa hyödyntää.

Järjestä turvallinen ympäristö ja pysy rauhallisena

Vuodenvaihteessa verhot kannattaa sulkea kotona, jotta koira ei näe välähteleviä valoja ja rakettien ääntä voi peittää esim. musiikilla sekä television ja pesukoneen äänillä. Koiralle on hyvä järjestää suojainen paikka, jonne se voi halutessaan mennä. Koiraa ei tule jättää yksin, muista vain käyttäytyä itse normaalisti ja suhtautua koiraan reippaasti. Koiran perheenjäsenien reaktioilla on suuri merkitys pelkäävällä koiralle. Lohduttelu saa vain koiran tuntemaan, että on todella syytä olla huolissaan.

Koiralle kannattaa tarjota aivojumppaa rauhoittamaan sitä: aktivoitu koira on tyytyväinen. Kaikki ruoka kannattaa tarjota uudenvuoden aattona aktivointileluista, nappulat voi kätkeä älypeleihin ja raakaruoan tai märkäruokaa voi piilottaa Kongiin ja pakastaa jo edellisenä päivänä. Hitaasti sulava ruoka tarjoaa pitkään puuhaa, johon keskittyä. Jos harrastat nose workia, tämä on oivallinen hetki treenata kotona nenätyöskentelyä. Haistelu väsyttää koiraa tehokkaasti. Voit myös piilottaa nappulat ympäri asuntoa ja antaa koiran etsiä ruokansa. Myös pitkäkestoinen puruluu, kuten RAUH! tarjoaa pitkään tekemistä. 

Koira ja aktivointilelu

Koiran paukkuarkuuden hoitaminen

Koiran oloa voi helpottaa feromonivalmisteilla ja muilla tyynnyttävillä tuotteilla. Feromonit vaikuttavat koiraan rentouttavasti ja lohduttavasti. Imettävä emo erittää niitä pennuilleen, ja ne tyynnyttävät myös aikuista koiraa.
Feromonien käyttö tulee aloittaa hyvissä ajoin ennen uutta vuotta. Adaptil-haihdutin asetetaan pistorasiaan jo kuukausi tai vähintään 1–2 viikkoa ennen vuodenvaihdetta siihen huoneeseen, jossa koira oleskelee eniten. Lisänä voi käyttää Adaptil-pantaa ja suihketta. Panta haihduttaa feromonia kuukauden ajan ja alkaa vaikuttaa pian kaulaan asettamisen jälkeen. Adaptil-suihketta voi suihkuttaa esim. koiran petiin.

Koiran pelko – välittäjäaineet avuksi

Aivojen välittäjäaineiden tuotantoon vaikuttava ravintolisä Serene-UM maksimoi elimistön serotoniinin tuotantoa. Serotoniini on mieltä tasapainottava välittäjäaine keskushermostossa ja se on mukana myös muiden mielihyvää tuottavien aineiden vapautumisessa. Elimistö tuottaa serotoniinia itse ravinnosta saatavista ainesosista. Lievästi pelokkaalle koiralle aloitetaan Serene-Um-kuuri 4–6 päivää ennen vuodenvaihdetta, selvästi paukkuaralle koiralle annostelu on hyvä aloittaa jo 3–4 viikkoa ennen ilotulitusta annosteluohjeen mukaisesti. 
Joidenkin koirien oloa helpottaa Zylkene, joka sisältää kaseiinia. Maidon kaseiinista eristetty tryptofaaniaminohappo on serotoniinin esiaste, joka vaikuttaa aivoihin ja antaa onnellisuuden tunteen. Myös Zylkene-kuuri tulee aloittaa noin viikkoa ennen stressaavaa tilannetta. Kovasti pelkäävälle koiralle voi kysyä eläinlääkäriltä rauhoittavaa lääkitystä vuodenvaihteen ajaksi.

Valeriaana ja vetivert tyynnyttämään

Valeriaanaa on käytetty vuosisatoja rentoutumiseen. Pet Remedy auttaa lievittämään koiran stressiä valeriaanan ja vetivertin eteeristen öljyjen sekoituksella, jotka jäljittelevät luontaista GABA-välittäjäainetta. Nopeatehoinen haihdutin alkaa toimia heti, kun se on kytketty pistorasiaan ja se sopii kaikille lemmikeille. Saatavana on myös spray, jota voi käyttää myös haihduttimen kanssa.

Painepaita 

Painepaita Thundershirt auttaa monia koiria stressaavissa tilanteissa. Koiraa tulee totuttaa painepaidan käyttöön hyvissä ajoin ennen ilotulitusta, jotta koira ei yhdistä Thundershirtiä pelottavaan tilanteeseen. 
Yksilöissä on eroja, miten eri koirat reagoivat tyynnyttäviin tuotteisiin. Kokeilemalla selviää, mikä toimii koirallesi parhaiten.

Vastaehdollistaminen paukkeeseen

Vastaehdollistaminen on prosessi, joka vie aikaa. Koira poisherkistetään asteittain pelosta ja vastaehdollistetaan mukavaan asiaan. Alkuun vaimea ääni yhdistetään rentoutumiseen ja vähennetään reaktiota pelkoa aiheuttavaan ääneen. Eläintenkouluttaja kannattaa pyytää avuksi.

Koiran äänipelko - tuotteet avuksi:

 • Luonnolliset feromonivalmisteet rentouttavat. Aloita käyttö kuukautta tai vähintään 1-2 viikkoa ennen vuodenvaihdetta.
 • Aivojen välittäjäaineiden tuotantoon vaikuttavat Serene-UM ja Zylkene maksimoivat mieltä tasapainottavaa serotoniinin tuotantoa. Aloita käyttö noin viikkoa ennen lievästi paukkuaralle koiralle ja 3-4 viikkoa ennen selvästi paukkuaralle koiralle.
 • Valeriaanan ja vetivertin eteeristen öljyjen sekoitus jäljittelee luontaista välittäjäainetta ja voi lievittää koira stressiä heti käytön aloittamisesta.
 • Painepaita Thundershirt voi tuoda helpotusta koiraa stressaaviin tilanteisiin. Aloita totuttelu painepaitaan useita viikkoja ennen vuodenvaihdetta.
 • Koirat reagoivat tyynnyttäviin tuotteisiin yksilöllisesti, kokeilemalla selviää, mikä toimii koirallesi parhaiten.

Muistilista: koira ja uusi vuosi

 • Hanki tyynnyttävät tuotteet kuukautta tai 1-2 viikkoa ennen vuodenvaihdetta riippuen tuotteesta ja siitä, kuinka paljon koira pelkää. 
 • Selvästi paukkuaralle koiralle annostelu aloitetaan aiemmin.
 • Jos käytät Thundershirtiä, totuta koiraa siihen useita viikkoja etukäteen.
 • Tarkista ulkoiluvarusteet ja hanki tarvittaessa aktivointileluja ja puruluita.
 • 27.12. alkaa rakettien myynti. Paukkuarka koira kannattaa kytkeä jo nyt sekä pannasta että valjaista ulkoillessa tai käyttää valjasstopparia valjaiden kanssa.
 • 31.12. käytä koirasi pitkällä lenkillä ennen klo 18.
 • Sulje verhot ja peitä ilotuksen ääni: pidä tv päällä, soita musiikkia, käytä kodinkoneita.
 • Järjestä koiralle turvallinen pakopaikka, esim. kulkuaukostaan avattu kevythäkki verhot alhaalla.
 • Aktivoi koiraa esim. älypelillä, järjestä namietsintää, anna puruluu järsittäväksi.
 • Älä jätä koiraa yksin: ole koirallesi turvana, mutta älä säälittele vaan käyttäydy normaalisti.

Koira katoaa – mikä avuksi?

Mikäli koira kaikesta huolimatta karkaa, jätä katoamispaikalle koirallesi tuttuja hajuja, kuten joku vaatteesi ja ruokaa. Kadonneesta koirasta kannattaa ilmoittaa löytöeläintaloille, paikallisille someryhmille ja karkupalveluille. Suomen etsijäkoirat etsivät vapaaehtoisten voimin kadonneita lemmikkejä mahdollisuuksien mukaan, valtakunnallinen neuvontanumero on 040 9685 985.