Vinkit ja artikkelit

Vinkit ja artikkelit

Lue vinkit sujuvaan arkeen lemmikkisi kanssa.

Koiran raakaruokinta

Raakaruoka on koiralle lajityypillistä ja hyvin sulavaa. Koira on sopeutunut syömään lihaisaa ruokaa, jonka ravinteet imeytyvät hyvin koiran lyhyessä suolistossa. Raakaruokavalion avulla tiedät tarkasti, mitä koirasi syö ja voit huomioida mahdolliset ruokinnan erityistarpeet. Sopiva raakaruokavalio tarjoaa koiralle terveyttä ja elinvoimaa – esimerkiksi moni allerginen koira on saanut raakaruoasta helpotusta!

Koiran raakaruoka on mahdollisimman vähän prosessoitua, lisä- ja säilöntäaineetonta sekä viljatonta. Raakapakastetussa ruoassa ravinteet ovat luonnollisessa muodossaan ja hyvät bakteerit sekä entsyymit säilyvät paremmin, kun ruokaa ei kypsennetä. Raakaruoka maistuu monille nirsoillekin koirille: aitoja makuja! 
Koira syö raakaruokaa
Raakaruokinnan hyötyjä:

 • turkista tulee kiiltävä ja ihon hyvinvointi paranee
 • jätökset pienenevät, kun ravinto imeytyy hyvin
 • anaalirauhasvaivat vähenevät
 • yleisterveys kohenee
 • monet allergiaoireet ja ruoansulatusvaivat voivat helpottua
 • parempi vastustuskyky: mm. korvatulehdukset ja silmätulehdukset vähenevät
 • anturoista tulee kimmoisammat
 • terveemmät hampaat ja hajuton hengitys
 • ruokahalu paranee
 • lihakset jäntevöityvät ja koira on elinvoimainen.


Raakaruokavalion voi koostaa itse tai käyttää valmiita, tasapainotettuja täysravintoja, jotka ovat erittäin helppo tapa ruokkia koiraa raakaruoalla. Raakatäysravinnot sisältävät sopivassa suhteessa lihaa, luita, sisäelimiä ja vihanneksia. Raa´at täysravinnot ovat helppo vaihtoehto – sulata ja tarjoile! Täysravintoon ei tarvitse lisätä mitään, monipuolisesta raakaruokavaliosta koira kaiken tarvitsemansa. Mikäli et käytä valmiita täysravintoja, tulee varmistua ravinteiden tasapainoisesta saannista ja käyttää tarvittaessa lisäravinteita. Koiran raakaruokinta 50/50 -mallilla on monelle käytännöllinen vaihtoehto: puolet ruoasta koostuu raakaruoasta ja puolet kuivaruoasta. Tähän ruokintamalliin soveltuvat hyvin SMAAK-täysravinnot ja Mush Vaisto, Duo+ ja Hellä-tuotteet.


Koiran raakaruoan käyttö


Koiran raakaruokinta valmiilla täysravinnoilla on helppoa! Sulata pakastettua raakaruokaa jääkaapissa kannellisessa astiassa sopiva määrä ja tarjoile! Smaak ja Mush-pullia ja -minilevyjä on helppo ottaa sulamaan vain tarvittava määrä kerrallaan, esimerkiksi illalla jääkaappiin voi ottaa sulamaan seuraavan päivän ateriat. Jääkaapissa sulatettu raakaruoka säilyy kylmässä 1–2 vuorokautta. Voit sulattaa raakaruoan myös huoneenlämmössä, kun se tarjoillaan heti sulamisen jälkeen. 

Huomaathan, että koirien ravitsemukselliset tarpeet vaihtelevat ja raakaruokavalio ei välttämättä sovi kaikille koirille. Raakaa lihaa käsiteltäessä on myös aina muistettava hyvä hygienia. 


Voiko koiran raakaruokaa kypsentää?

Luuta sisältävää raakaruokaa EI SAA KYPSENTÄÄ. Luuaines kovettuu eikä sula hyvin koiran elimistössä. Luutonta lihaa voi ongelmitta kypsentää esimerkiksi makupaloiksi. Mm. allergisen koiran makupalat saat näppärästi, kun sekoitat luuttomaan lihaan (esim. 500 g) noin ruokalusikallisen perunajauhoja sekä pari kananmunaa. Seos levitetään leivinpaperin päälle uunipellille ohueksi kerrokseksi ja kypsennetään uunissa 175 asteessa noin 20-30 minuuttia. Leikkaa levy herkullisiksi, sopivan kokoisiksi makupaloiksi. Jos koira on esimerkiksi eliminaatiodieetillä, voit kypsentää myös pelkkää lihaa, mutta herkut voivat olla murenevampia. Myös kanan sydämet ja kivipiirat ovat keitettyinä ja pilkottuina erinomaisia treeninameja!
 

Koiran raakaruokavalion koostaminen itse


Koiran raakaruokavalion pohjana tulee olla luuton liha, luuainesta koira tarvitsee 1-1,5 g/painokilo päivässä. Eri lihojen energiamäärä vaihtelee, mikä on huomioitava ruoan määrän lisäämisenä tai vähentämisenä. Päivittäin tulee tarjota lisäksi raakaa luuainesta ja kasviksia. Viikkotasolla täysipainoisessa ravinnossa tulisi olla vähintään kolmea eri lihalaatua, kerran viikossa kalaa ja vitamiinien lähteenä maksaa ja sisäelimiä. Myös kananmunat kerran viikossa ovat hyvä lisä raakaruokavalioon, jota voi täydentää marjoilla ja vihanneksilla. Koirien ravitsemukselliset tarpeet vaihtelevat ja mahdollisimman tarkan sinun lemmikillesi sopivan ruokavalion saat kääntymällä ravitsemusneuvojan puoleen.

Viitteellinen, keskimäärin 20 kg painoisen koiran raakaruokintaesimerkki:

 • 395 g lihaa
 • 40 g kasviksia soseena
 • 40 g maksaa (kerran viikossa, muuten korvataan lihalla)
 • 25 g luuainesta
 • yhteensä 500 g + lisäravinteet tarpeen mukaan

Koiran raakaruokinnan lisäravinteiden tarve tulee arvioida sen mukaan, mitä koira syö. Raakaruokavalion koostaminen itse vaatii koiran ravitsemuksellisten tarpeiden tuntemusta sekä tietoa siitä, mitä koira ruoastaan saa. Varmista, että koira saa ravinnostaan kaikki tärkeät ravinteet, jos et käytä valmiita täysravintoja. Raakoihin täysravintoihin ei tarvitse lisätä mitään.

Koiran raakaruokinta ja lisäravinteet:

 • Sinkki ja D-vitamiini ovat yleisimpiä lisäravinteita, sillä liha ja kasvikset eivät sisällä D-vitamiinia eikä koira pysty tuottamaan sitä itse. Liha sisältää sinkkiä, mutta riittävän sinkin saannin varmistamiseksi ravintolisä on usein tarpeen itse koostettuun raakaruokavalioon ja kotiruokaan.
 • A-vitamiini on tarpeellinen lisä, jos koira ei halua syödä maksaa.
 • E-vitamiini on hyödyllinen aktiivisille koirille sekä niille koirille, joiden ruokavalio sisältää runsaasti rasvaa.
 • Jodia saadaan ruokavalioon helposti pienestä määrästä merilevää.
 • Kalsiumia on lisättävä ruokavalioon päivittäin, jos koira ei voi syödä lainkaan luuainesta. 
 • Omega-3-rasvahapot ovat suositeltava lisä päivittäin. Ravintoöljyt ovat erinomainen rasvahappojen lähde.
 • Monitehoiset ravintolisät Avital Nutrient ja Avital Nutrient Plus on suunniteltu koiran raakaruokinnan ja kotiruokavalion tueksi ja ne sisältävät kaikki tärkeät suojaravinteet, kivennäiset ja nivelhoitoaineet.

Koiran raakaruokinnan aloittaminen


Raakaruokaan siirtyminen tulee tehdä vähitellen muutamien viikkojen aikana. Allergisen koiran raakaruokinnassa valitse ruokavalioon vain sellaisia lihoja, joita koira voi syödä. Esimerkiksi hevosenliha on hyvin siedettyä. Sekoita alkuun vain vähän raakaruokaa kuivaruoan joukkoon ja vähennä kuivaruokaa vastaavasti. Aloita vain vähän luuainesta sisältävällä raakaruoalla. Sopiva raakaruoan aloitusannos on noin 10 % päivän ruokamäärästä. Pienillä ja hyvin pienillä koirilla sopiva aloitusannos voi olla noin 10 g raakaruokaa tai jopa vähemmän. Sopivia täysravintoja raakaruokinnan aloitukseen ovat:

Koiran raakaruokintaan siirtymisen voi tehdä esimerkiksi näin:

 • päivät 1-4: 25 g raakaruokaa (1 pulla)
 • päivät 5-8: 50 g raakaruokaa (2 pullaa)
 • päivät 9-12: 75 g raakaruokaa (3 pullaa)

Jatka, kunnes koko ruokamäärä on korvattu raakaruoalla. Etene mieluummin hitaasti kuin liian nopeasti. Näin koiran ruoansulatuselimistö saa aikaa tottua uuteen ruokavalioon. Ruokavaliomuutoksen yhteydessä koiralle voi antaa ruoansulatuksen tueksi maitohappobakteereita, kuten PetGuide Suolistoa. Pitkään kuivaruokaa syöneellä koiralla on erilainen suoliston bakteerikanta kuin raakaruokaa syövällä koiralla ja suoliston toiminnan muuttuminen vie aikaa. Siirtymävaiheessa uloste voi olla löysää tai muuttua kovaksi. Ota tarvittaessa avuksi vatsan ja suoliston toimintaa tukevia prebiootteja. Pidä oireilun aikana raakaruoan määrä samana, mihin siihen mennessä on päästy. Raakaruokinnan positiiviset vaikutukset alkavat näkyä yleensä noin kuukauden kuluttua siitä, kun raakaruokaan on siirrytty kokonaan. 


Raakaluut koiralle ajanvietteeksi ja hampaiden puhdistukseen


Luiden kaluaminen on koiralle luonnollista virikettä, joka rauhoittaa koiraa ja puhdistaa samalla epäpuhtauksia hampaista. Raa´an putkiluun parissa koira voi viihtyä useamman tunnin! Koira tulee kuitenkin totuttaa pieni määrä kerrallaan luuaineksen syömiseen, sillä luiden pureskelu kovettaa ulostetta. Koiraa tulee aina valvoa sen pureskellessa luuta, jotta se ei niele liian suuria paloja kerralla. Pakastettuja raakaluita on saatavilla myymälöistämme.

Kalsiuminlähteeksi ruokavalioon soveltuu parhaiten jauhettu luuaines, jota täysravinnoissa on valmiina. Joillekin koirille luut eivät sovellu missään muodossa: herkkävatsaisille on räätälöity Mush Hellä -täysravinnot, joissa kalsiuminlähteenä on kananmunankuorijauhe sekä SMAAK Herkkä raaka täysravinto sika ja SMAAK Herkkä kana raaka täysravinto, joissa kalsium on mukana ravintolisänä.

Russeli ja raakaluu

Raakaruoan määrä koiralle


Koiran raakaruokintamäärä riippuu mm. koiran aktiivisuudesta, karvanlaadusta, oleskelulämpötilasta, iästä, sukupuolesta ja koosta. Suuntaa-antavasti aikuisille koirille hyvä sääntö on 25 g raakaruokaa painokiloa kohden päivässä eli esimerkiksi yksi 25 g Mush-pulla / painokilo tai yksi 250 g minilevy kymmentä painokiloa kohden. Pienillä koirilla on suurempi energiantarve kuin suurilla roduilla. Yleisesti aikuinen, normaaliaktiivinen koira syö raakaruokaa noin 2 % painostaan päivässä, aktiiviset koirat jopa noin 5 % painostaan. Steriloiduilla, kastroiduilla ja ikääntyvillä koirilla energiantarve vähenee. Vähärasvaisia vaihtoehtoja ovat mm. Mush Hellä kana ja Mush Vaisto Sininen. Tärkeää on pitää koira hoikkana, sopivan painoisella koiralla kylkiluut tuntuvat kevyesti sivelemällä ja vyötärö erottuu ylhäältä päin katsottuna. Jos koira lihoo, vähennä ruokamäärää ja jos se laihtuu, lisää ruokamäärää.


Koiranpennun raakaruokinta


Kiinteään ruokaan siirtyvälle 3–4 viikon ikäisille koiranpennuille voi tarjota Mush Basic kana -pullia, jotka ovat luuttomia. Kun syöminen on lähtenyt hyvin käyntiin, voi muutaman viikon aikana siirtyä hiljalleen SMAAK raaka täysravinto nauta, kalkkuna & kana, SMAAK raakaruoka pennulle kana, sika & lohi tai Mush Vaisto Puppy -pennun raakaruokiin. Mush Vaisto Puppy -tuotteet ovat täysravintoja pennuille, jotka kasvavat vielä korkeutta. Koiranpennun raakaruokaa voi tarjota myös kuivaruoan kanssa, jolloin esimerkiksi puolet ruoasta koostuu raakaruoasta ja puolet kuivaruoasta. Kasvavalle koiralle on suositeltavaa tarjota tasapainotettua täysravintoa, joka tukee pennun kasvua ja kehitystä.